Ověřené rady pro první dovolenou s kojencem a s malými dětmi

Máte doma malé miminko a čeká vás první dovolená? Sice se těšíte, jak si první společné cestování užijete, ale zároveň máte obavy, abyste na něco důležitého nezapomněli a zabalili vše, co budete potřebovat? Proto chceme přispět ke spokojené dovolené několika ověřenými, užitečnými radami, které vám první cestu s vašim miminkem zjednoduší a zpříjemní. Před cestováním s malými dětmi, ale hlavně s miminky se musíme důkladně připravit.

Od jakého věku lze cestovat s dítětem?

Neexistuje žádný určitý věk, od kterého můžete nebo do kterého nemůžete cestovat s dítětem. Většina leteckých společností umožňuje létat s kojenci již v prvních dnech nebo týdnech jejich života. Cestování s novorozenci může být riskantní, ať už z hlediska možných infekčních onemocnění nebo například v důsledku vysokých teplot v cílových destinacích.

Většina odborníků se proto shoduje, že je dobré počkat do minimálně 2-6 měsíců věku dítěte. V tomto období už mají miminka za sebou některá povinná očkování, a i jejich imunitní systém je zralejší a schopný odvracet kontakty s odlišnými bakteriemi v novém prostředí.

Dlouhé cestování brzy po porodu může být velmi vyčerpávající také pro maminku, která ještě nemusí být plně zotavena a s děťátkem si teprve vytváří každodenní rutinu. Zvažte tedy vždy, zda je vaše miminko dostatečně „silné“ na cestování. 

Jak se připravit na cestu do zahraničí s malým dítětem?

  1. Cestovní pas a vízum: Ujistěte se, že vaše dítě má platný cestovní pas s platností alespoň šest měsíců a všechna potřebná cestovní víza do vaší destinace.
  2. Cestovní pojištění: Doporučujeme uzavření cestovního pojištění, které zahrnuje zdravotní pojištění pro vaši cestu, a ujistěte se, že i vaše dítě je kryto touto pojistkou.

Jak s miminkem postupovat při cestách do zahraničí a na co si dát pozor?

Ať už budete cestovat autem nebo letecky, vždy se nezapomeňte zásobit dostatkem jídla a pití, které vaše miminko běžně konzumuje. Nespoléhejte na to, že v místě pobytu vašemu dítěti koupíte podobnou výživu.

Například jiné kojenecké mléko může vyvolat zvracení, průjem nebo jiný trávicí diskomfort. Proto pokud cestujete s malými dětmi, určitě se pořádně zásobte ještě před dovolenou. Dětem zabalte jejich oblíbené kojenecké nebo batolecí mléko, kaše a příkrmy, přibalit můžete také dětské nápoje, které vhodně doplní pitný režim miminek obzvlášť v horkých dnech. Do cestovní lékárničky nezapomeňte přidat i probiotika a rehydratační nápoje, které jsou vhodné při průjmech, zvracení, horečce nebo při přehřátím sluncem.

Co si zabalit do příručního zavazadla při cestování s miminkem?

  1. Svačiny a dětská výživa: Zabalte svému děťátku oblíbené svačiny, aby bylo během letu najezené a spokojené.
  2. Lahvičky a kojenecká výživa: Pokud vaše miminko krmíte náhradní kojeneckou výživou, zabalte předem odměřené kojenecké mléko, lahvičky a termosku s ohřátou kojeneckou vodou. Abyste mohli miminku i během letu připravit lahvičku s mlékem.
  3. Plenky a ubrousky: Mějte s sebou dostatek plen a ubrousků na celou dobu letu, plus nějaké navíc pro případ zpoždění. Výměna oblečení: Zabalte si alespoň 2 sady pohodlného pro případ polití nebo jiné "nehody".
  4. Deka nebo zavinovačka: Měkká, lehká deka nebo zavinovačka udrží vaše děťátko během letu v pohodlí. Dudlík a oblíbená hračka: Vezměte s sebou oblíbenou hračku vašeho dítěte, dudlík nebo muchláčka, které jej během cesty uklidní.

Rady pro cestování autem s malým dítětem

Pokuste se načasovat cestu v době, kdy vaše miminko běžně spí. Během cesty pak budete dělat nutné přestávky na krmení, kojení nebo přebalování vašeho miminka.

Pokud můžete, nechte jednoho dospělého sedět s vaším dítětem na zadní sedačce, aby na miminko dohlížel.

Na zádní okna si pořiďte stínítka, aby slunce nesvítilo přímo na miminko během dlouhé cesty, mějte připravený oblíbený playlist vašeho dítěte, starším dětem můžete pustit oblíbenou pohádku na tabletu.

Nejlepší tip na závěr: Hračky mějte vždy po ruce!

Ať už dovolenou budete trávit v Čechách, či v zahraničí, pojedete vlakem, autem nebo letadlem, přejeme vám, ať se vám ta vaše vysněná dovolená s dětmi vydaří a šťastně se zase vrátíte domů!