Trh s kojeneckou výživou často přehlíží nutriční potřeby dítěte

dite-vyziva-kase-1200x628_clanek_kase

 

Zpracováno s využitím článku Nutrition insight - Food ingredience

18. května 2020

 

Výrobci hlavních značek kojenecké výživy ve Velké Británii mohou uvádět zavádějící informace pro rodiče, aby kupovali jejich výrobky kojenecké výživy, které mají vysoký obsah přidaných cukrů nebo ovocných cukrů a obsahují velmi málo nebo vůbec žádnou, daleko vhodnější zeleninu. Toto zaměření na kojeneckou výživu bohatou na cukr, může ovlivnit chuťový profil dětí a nákupní chování rodičů. 

 

Prvních 1 000 dnů života dítěte je jedinečnou příležitostí k nastavení zdravých návyků na celý život. Děti by si měly zvyknout na nesladké nebo hořké chutě již od začátku, protože návykem dětí na vysoce sladké příkrmy a sladké ovocné svačinky nedosáhneme správné výživy“ říká pediatrička Dr. Sophie Niedermaier-Patramani.

Zdůrazňuje, že mnoho komerčně dostupných potravin pro kojence a malé děti používá zbytečné množství přidaného cukru (někdy i skrytého ve vysokém obsahu ovoce), což potenciálně vede k tomu, že se rychle rozvíjí chuťový návyk na přeslazené produkty, a protože takové potraviny malým dětem chutnají, vede to rodiče k opakovanému nákupu. Pediatrička pokračuje také s tím, že si děti zvyknou na nesladké nebo hořké příchutě, ale poznamenává, že to může trvat až deset pokusů, než dítě přijme novou chuť. Jakmile jsou však děti zvyklé na nesladké chutě, mají tendenci nevykazovat žádnou averzi k tomuto chuťovému profilu, a to ani po celé roky stravování ve věku tří až pěti let, kdy si již sami ovlivňují výběr stravy.

Rodiče by především při zavádění příkrmů do stravy kojenců měli dbát na to, aby tyto potraviny obsahovaly co nejméně přidaných cukrů. Jedinou výjimku představuje mléčný cukr – laktóza. To je hlavní cukr mateřského mléka a pro kojence a malé děti má jedinečné postavení v jejich výživě. Sladivost laktózy je zhruba na 70 % sladké chuti obyčejného cukru. Laktóza je hlavní „potravinou“ pro probiotické bakterie - bifidobakterie. Těmi se do 3 hodin po normálním porodu osidluje trávicí trakt novorozence, aby bylo zajištěno správné trávení mateřského mléka. Bifidobakterie posilují imunitní systém, zajišťují vlastní produkci vitaíinů skupiny B a vitamínu K v těle a napomáhají vstřebávání makroživin, např. bílkovin.

Mléčný cukr laktóza se skládá ze dvou jednoduchých cukrů – glukózy a galaktózy a jejich prostřednictvím zajišťuje vstřebávání minerálních látek, výživu a tvorbu mozkových tkání, stejně tak i dostatek energie pro celý organismus. Bez dostatečného příjmu laktózy dětský organismus může strádat.

Hodnota nutriční položky na obalu potraviny – SACHARIDY není úplně tím nejvýznamnějším parametrem. Mohou v ní být zahrnuty i prospěšné složky potravy – jakými jsou např. oligosacharidy. Významné skupině oligosacharidů se budeme podrobně věnovat příště.

Na závěr doporučení rodičům – vyhledávejte takové příkrmy pro kojence a potraviny pro malé děti, které neobsahují přidané rostlinné cukry – především sacharózu (řepný nebo třtinový cukr) a fruktózu (ovocný cukr).

Nová řada Kozích kaší s novým designem neobsahuje žádné přidané cukry a hlavní sacharid – laktóza – je přirozenou součástí mléčných složek, které nepocházejí z kravského mléka.

Červen 2020, Ing. Hana Poskočilová